Посилання на інші інтернет-платформи

Anerkennung in Deutschland

Make it in Germany

BQ-Portal

Необхідні документи

Ви живете в країні, яка не належить ні до Європейського Союзу (ЄС), ні до Європейської економічної зони (EEA), ні до Швейцарії. Ви закінчили вищу або професійну освіту у цій країні і хотіли б відкрити свою справу в Німеччині.

Тут Ви дізнаєтеся, де і як отримати необхідний дозвіл на проживання і як зареєструвати свою справу.  Це залежить від виду Вашої діяльності (вільна чи комерційна).

Комерційна чи вільна професія?


Як отримати дозвіл на проживання?


Як отримати дозвіл на проживання для здійснення комерційної діяльності?

Якщо Ви хочите здійснювати комерційну діяльність, Вам необхідно звернутися до відповідного консульства Федеративної Республіки Німеччини у Вашій країні з проханням про видачу дозволу на проживання відповідно до п. 2 § 21 Закону про перебування іноземних громадян. Консульству необхідно пред'явити наступні документи: 

  • дійсний закордонний паспорт, іноді довідку про реєстрацію з місця проживання, 
  • підтвердження – диплом, сертифікат і т.д., що Ви володієте формальними вимогами і кваліфікаціями, які необхідні для відкриття власної справи, 
  • документи / довідки, які свідчать, що при відкритті бізнесу в даній адміністративно- територіальної одиниці, Ви візмете  до уваги
    (i) економічні інтереси,
    (іі) досягнете позитивного впливу на економіку і
    (ііі) Ваша підприємницька діяльність та існування фінансово забезпечені. Результат залежить від економічної життєздатності Вашої бізнес-ідеї - тобто, наскільки реально існують передумови для прибутку, рівню інвестицій, потенційного впливу на зайнятість в регіоні та Вашого можливого внеску до інновацій і досліджень.

Як отримати дозвіл на проживання для здійснення вільної підприємницької діяльності

Якщо Ви хочите здійснювати підприємницьку діяльність в вільній професії, Вам необхідно звернутися з проханням про видачу дозволу на проживання відповідно до п. 5 § 21 Закону про перебування іноземних громадян. Консульству необхідно пред'явити наступні документи:

  • дійсний закордонний паспорт, іноді довідку про реєстрацію з місця проживання
  • підтвердження – диплом, сертифікат і т.д., що Ви володієте формальними вимогами і кваліфікаціями, які необхідні для відкриття власної справи 
  • деколи вимагаються документи / довідки, які свідчать, що при відкритті бізнесу в даному регіоні, Ви візмете  до уваги
    (i) економічні інтереси,
    (іі) досягнете позитивного впливу на економіку і
    (ііі) Ваша підприємницька діяльність фінансово забезпечена.
  • В бізнес-плані  потрібно описати свій намір, згадати свій професійний досвід та досвід роботи як підприємець.
  • Особливо важливо наголосити, що Ви зможете cебе фінансово забезпечити. 

Якщо у Вас  виникнуть запитання,  звертайтесь до наших консультантів по електронній пошті або по телефону. Ми знайдемо вихід!

Бізнес-план

Для того, щоб отримати дозвіл на проживання Ви зобов'язані пред'явити Відомству у справах іноземців (Ausländerbehörde) свій бізнес-план. Бізнес-план не тільки допоможе Вам в дотриманні Bаших цілей та побудові структури фірми, в більшості випадків він також вимагається для отримання позики в банку. Передусім в бізнес-плані повинен бути чітко сформульований успіх Вашої ідеї, Ваші клієнти, майбутні прибутки, шляхи подолання конкуренції та фінансування Вашого бізнесу. 

Одже, Ви отримали візу для здійснення самостійної підприємницької діяльності в Німеччині. Приїхавши, Ви повинні зареєструватися в Відомстві у справах іноземців по місцю проживання. Щоб знайти відповідну адресу, введіть на www.behoerdenfinder.de в пошуку слово "Ausländerbehörde"  та місто/селище в Німеччині, в якому Ви передбачаєте зайнятися підприємницькою діяльністю/проживати.

Що робити, якщо консульство мені відмовило?

Передусім зверніться за допомогою до компетентних консультантів. Якщо у Вас їх немає, зверніться до наших консультантів. Ми підтримаємо Вас в наступних кроках:

  • попросіть консульство, письмово повідомити Вам причину відмови
  • може виявитися, що відмова мотивована лише формальними причинами. Якщо ж відмова мотивована змістовими чи іншими причинами, зв'яжіться з нашими консультантами - ми спробуємо Вам допомогти.

Вказівки, щодо дозволу на проживання/резиденцію

Дозвіл на проживання з метою здійснення самостійної підприємницької діяльності в Німеччині згідно § 21 Закону про перебування іноземних громадян обмежується строком. При умові успішного розвитку Вашого бізнесу і фінансового забезпечення Вас і Вашої сім'ї, Ви можете після трьох років самостійної комерційної діяльності або п'яти років вільної самостійної діяльності, звернутись з проханням для отримання дозволу на резиденцію. 

Примітка для випускників вищих навчальних закладів

Якщо Ваш диплом про вищу освіту визнаний в Німеччині або його можна порівняти з аналогічним німецьким дипломом, Ви можете звернутися з проханням в компетентне консульство Федеративної Республіки Німеччини в своїй країні для отримання шестимісячної візи з метою планування та здійснення самостійної підприємницької діяльності в Німеччині згідно § 18 с Закону про перебування іноземних громадян. Консульству необхідно пред'явити наступні документи:

  • дійсний закордонний паспорт, іноді довідку про реєстрацію з місця проживання 
  • підтвердження, що Ваш диплом визнаний в Німеччині, або ж його можна порівняти з аналогічним німецьким дипломом 
  • підтвердження Вашого фінансово забезпечення напротязі шести місяців, оскільки напротязі цього періоду Ви не маєте права на будь-яку трудову діяльність (включно  самостійну підприємницьку діяльність).  

Одже, Ви отримали дозвіл на проживання, приїхали до Німеччини і зареєструвались в Відомстві у справах іноземців. Тоді Ви можете протягом шестимісячного строку звернутись з проханням для отримання дозволу на перебування для здійснення комерційної діяльності (згідно п. 1 § 21 Закону про перебування іноземних громадян) або вільної підприємницької діяльності (згідно п. 5 § 21 Закону про перебування іноземних громадян). Протягом цього часу, Ви зможете готуватися до Вашої самостійної підприємницької діяльності без права займатися будь-якою трудовою діяльністю. Вимоги та документи, які необхідно пред'явити  Відомству у справах іноземців перераховані  тут.


Pеєстрація самостійної підприємницької діяльності

Наступним кроком після реєстрації в Відомстві у справах іноземців є реєстрація в Відомстві з питань підприємницької діяльності або в податковій службі (для вільних професій).


Реєстрація комерційної діяльності
Реєстрація самостійної комерційної діяльності відбувається в Відомстві з питань підприємницької діяльності (Gewerbeamt) міста, округу чи села, в якому Ви проживаєте і відповідно передбачаєте зайнятися самостійною діяльністю. Контактні дані Відомств з питань підприємницької діяльності знаходяться в муніципальному управлінні або в інтернеті: http://www.bmwi- wegweiser.de/suche/behoerden/. Виберіть „Gewerbeamt“ та задайте поштовий код/місто/селище та отримайте всі контактні дані та години прийому. Часто на інтернет-сторінках  відомств знаходяться форми для реєстрації підприємницької діяльності, адже деякі установи очікують, що Ви принесете на особисту розмову вже заповнені форми.  
Для реєстрації самостійної комерційної діяльності Вам необхідно пред'явити:   

  • дійсне посвідчення особи або дійсний закордонний паспорт, іноді довідку про реєстрацію з місця проживання 
  • документ, який підтверджує, що Ви володієте професійними вимогами відповідної професії, 
  • дозвіл на проживання з метою здійснення самостійної підприємницької діяльності
  • від десяти до 50 Євро за реєстраційний внесок
  • для ліцензованої підприємницької діяльності Вам необхідна ще і довідка з поліції про відсутність судимості (Führungszeugnis) або довідка з Центрального регістру торгівлі
  • для виїзної торгівлі – необхідний дозвіл для здійснення цієї діяльності (Reisegewerbekarte). Для отримання цього дозволу необхідно надати довідку з поліції і заплатити реєстраційний внесок сумою від 40 до 770 Євро. Під час здійснення виїзної торгівлі дозвіл необхідно завжди мати при собі.

Реєстрація вільної підприємницької діяльності
Якщо Ви хочите зайнятися самостійною діяльністю в вільній професії, Вам необхідно зареєструватися в податковій cлужбі. Ця реєстрація проводиться в довільній формі, в виді листа чи короткого опису Вашого наміру. Згодом, Ви отримаєте з податкової служби відповідну анкету („Fragebogen zur steuerlichen Erfassung“) та податковий номер. Однак, для більшості професій, при реєстрації в податковій cлужбі, необхідно також пред'явити професійні кваліфікації, фінансові передумови і т.д.  Детальніше про ці вимоги дізнаєтесь тут.

У Вас виникнули запитання, щoдо вимог самостійної підприємницької діяльності? Вам необхідна підтримка, щоб отримати всі необхідні документи? Звертайтесь до наших консультантів − ми Вам допоможемо!

Зв'язатися

Margarita Schmidt

Margarita Schmidt
AAU e.V.
Nürnberg
+49 (0)911 23986679
E-Mail