Посилання на інші інтернет-платформи

Anerkennung in Deutschland

Make it in Germany

BQ-Portal

Необхідні документи

Ви живете в країні, яка не належить ні до Європейського Союзу (ЄС), ні до Європейської економічної зони (EEA), ні до Швейцарії. Ви закінчили вищу або професійну освіту у цій країні і хотіли б відкрити свою справу в Німеччині.

Тут Ви дізнаєтеся, де і як отримати необхідний дозвіл на проживання і як зареєструвати свою справу.  Це залежить від виду Вашої діяльності (вільна чи комерційна).

Комерційна чи вільна професія?


Як отримати дозвіл на проживання?


Як отримати дозвіл на проживання для здійснення комерційної діяльності?_

Якщо Ви хочите здійснювати комерційну діяльність, Вам необхідно звернутися до відповідного консульства Федеративної Республіки Німеччини у Вашій країні з проханням про видачу дозволу на проживання відповідно до п. 2 § 21 Закону про перебування іноземних громадян. Консульству необхідно пред'явити наступні документи: 

  • дійсний закордонний паспорт, іноді довідку про реєстрацію з місця проживання, 
  • підтвердження – диплом, сертифікат і т.д., що Ви володієте формальними вимогами і кваліфікаціями, які необхідні для відкриття власної справи, 
  • документи / довідки, які свідчать, що при відкритті бізнесу в даній адміністративно- територіальної одиниці, Ви візмете  до уваги
    (i) економічні інтереси,
    (іі) досягнете позитивного впливу на економіку і
    (ііі) Ваша підприємницька діяльність та існування фінансово забезпечені. Результат залежить від економічної життєздатності Вашої бізнес-ідеї - тобто, наскільки реально існують передумови для прибутку, рівню інвестицій, потенційного впливу на зайнятість в регіоні та Вашого можливого внеску до інновацій і досліджень.

Як отримати дозвіл на проживання для здійснення вільної підприємницької діяльності

Якщо Ви хочите здійснювати підприємницьку діяльність в вільній професії, Вам необхідно звернутися з проханням про видачу дозволу на проживання відповідно до п. 5 § 21 Закону про перебування іноземних громадян. Консульству необхідно пред'явити наступні документи:

  • дійсний закордонний паспорт, іноді довідку про реєстрацію з місця проживання
  • підтвердження – диплом, сертифікат і т.д., що Ви володієте формальними вимогами і кваліфікаціями, які необхідні для відкриття власної справи 
  • деколи вимагаються документи / довідки, які свідчать, що при відкритті бізнесу в даному регіоні, Ви візмете  до уваги
    (i) економічні інтереси,
    (іі) досягнете позитивного впливу на економіку і
    (ііі) Ваша підприємницька діяльність фінансово забезпечена.
  • В бізнес-плані  потрібно описати свій намір, згадати свій професійний досвід та досвід роботи як підприємець.
  • Особливо важливо наголосити, що Ви зможете cебе фінансово забезпечити. 

Якщо у Вас  виникнуть запитання,  звертайтесь до наших консультантів по електронній пошті або по телефону. Ми знайдемо вихід!

Бізнес-план

Для того, щоб отримати дозвіл на проживання Ви зобов'язані пред'явити Відомству у справах іноземців (Ausländerbehörde) свій бізнес-план. Бізнес-план не тільки допоможе Вам в дотриманні Bаших цілей та побудові структури фірми, в більшості випадків він також вимагається для отримання позики в банку. Передусім в бізнес-плані повинен бути чітко сформульований успіх Вашої ідеї, Ваші клієнти, майбутні прибутки, шляхи подолання конкуренції та фінансування Вашого бізнесу. 

Одже, Ви отримали візу для здійснення самостійної підприємницької діяльності в Німеччині. Приїхавши, Ви повинні зареєструватися в Відомстві у справах іноземців по місцю проживання. Щоб знайти відповідну адресу, введіть на www.behoerdenfinder.de в пошуку слово "Ausländerbehörde"  та місто/селище в Німеччині, в якому Ви передбачаєте зайнятися підприємницькою діяльністю/проживати.

Що робити, якщо консульство мені відмовило?

Передусім зверніться за допомогою до компетентних консультантів. Якщо у Вас їх немає, зверніться до наших консультантів. Ми підтримаємо Вас в наступних кроках:

  • попросіть консульство, письмово повідомити Вам причину відмови
  • може виявитися, що відмова мотивована лише формальними причинами. Якщо ж відмова мотивована змістовими чи іншими причинами, зв'яжіться з нашими консультантами - ми спробуємо Вам допомогти.

Вказівки, щодо дозволу на проживання/резиденцію

Дозвіл на проживання з метою здійснення самостійної підприємницької діяльності в Німеччині згідно § 21 Закону про перебування іноземних громадян обмежується строком. При умові успішного розвитку Вашого бізнесу і фінансового забезпечення Вас і Вашої сім'ї, Ви можете після трьох років самостійної комерційної діяльності або п'яти років вільної самостійної діяльності, звернутись з проханням для отримання дозволу на резиденцію. 

Примітка для випускників вищих навчальних закладів

Якщо Ваш диплом про вищу освіту визнаний в Німеччині або його можна порівняти з аналогічним німецьким дипломом, Ви можете звернутися з проханням в компетентне консульство Федеративної Республіки Німеччини в своїй країні для отримання шестимісячної візи з метою планування та здійснення самостійної підприємницької діяльності в Німеччині згідно § 18 с Закону про перебування іноземних громадян. Консульству необхідно пред'явити наступні документи:

  • дійсний закордонний паспорт, іноді довідку про реєстрацію з місця проживання 
  • підтвердження, що Ваш диплом визнаний в Німеччині, або ж його можна порівняти з аналогічним німецьким дипломом 
  • підтвердження Вашого фінансово забезпечення напротязі шести місяців, оскільки напротязі цього періоду Ви не маєте права на будь-яку трудову діяльність (включно  самостійну підприємницьку діяльність).  

Одже, Ви отримали дозвіл на проживання, приїхали до Німеччини і зареєструвались в Відомстві у справах іноземців. Тоді Ви можете протягом шестимісячного строку звернутись з проханням для отримання дозволу на перебування для здійснення комерційної діяльності (згідно п. 1 § 21 Закону про перебування іноземних громадян) або вільної підприємницької діяльності (згідно п. 5 § 21 Закону про перебування іноземних громадян). Протягом цього часу, Ви зможете готуватися до Вашої самостійної підприємницької діяльності без права займатися будь-якою трудовою діяльністю. Вимоги та документи, які необхідно пред'явити  Відомству у справах іноземців перераховані  тут.


Pеєстрація самостійної підприємницької діяльності

Наступним кроком після реєстрації в Відомстві у справах іноземців є реєстрація в Відомстві з питань підприємницької діяльності або в податковій службі (для вільних професій).


Реєстрація комерційної діяльності
Реєстрація самостійної комерційної діяльності відбувається в Відомстві з питань підприємницької діяльності (Gewerbeamt) міста, округу чи села, в якому Ви проживаєте і відповідно передбачаєте зайнятися самостійною діяльністю. Контактні дані Відомств з питань підприємницької діяльності знаходяться в муніципальному управлінні або в інтернеті: http://www.bmwi- wegweiser.de/suche/behoerden/. Виберіть „Gewerbeamt“ та задайте поштовий код/місто/селище та отримайте всі контактні дані та години прийому. Часто на інтернет-сторінках  відомств знаходяться форми для реєстрації підприємницької діяльності, адже деякі установи очікують, що Ви принесете на особисту розмову вже заповнені форми.  
Для реєстрації самостійної комерційної діяльності Вам необхідно пред'явити:   

  • дійсне посвідчення особи або дійсний закордонний паспорт, іноді довідку про реєстрацію з місця проживання 
  • документ, який підтверджує, що Ви володієте професійними вимогами відповідної професії, 
  • дозвіл на проживання з метою здійснення самостійної підприємницької діяльності
  • від десяти до 50 Євро за реєстраційний внесок
  • для ліцензованої підприємницької діяльності Вам необхідна ще і довідка з поліції про відсутність судимості (Führungszeugnis) або довідка з Центрального регістру торгівлі
  • для виїзної торгівлі – необхідний дозвіл для здійснення цієї діяльності (Reisegewerbekarte). Для отримання цього дозволу необхідно надати довідку з поліції і заплатити реєстраційний внесок сумою від 40 до 770 Євро. Під час здійснення виїзної торгівлі дозвіл необхідно завжди мати при собі.

Реєстрація вільної підприємницької діяльності
Якщо Ви хочите зайнятися самостійною діяльністю в вільній професії, Вам необхідно зареєструватися в податковій cлужбі. Ця реєстрація проводиться в довільній формі, в виді листа чи короткого опису Вашого наміру. Згодом, Ви отримаєте з податкової служби відповідну анкету („Fragebogen zur steuerlichen Erfassung“) та податковий номер. Однак, для більшості професій, при реєстрації в податковій cлужбі, необхідно також пред'явити професійні кваліфікації, фінансові передумови і т.д.  Детальніше про ці вимоги дізнаєтесь тут.

У Вас виникнули запитання, щoдо вимог самостійної підприємницької діяльності? Вам необхідна підтримка, щоб отримати всі необхідні документи? Звертайтесь до наших консультантів − ми Вам допоможемо!

Зв'язатися

Margarita Schmidt

Margarita Schmidt
AAU e.V.
Nürnberg
+49 (0)911 23986679
E-Mail