Diğer Internet platformlarına linkler

Anerkennung in Deutschland

Make it in Germany

BQ-Portal

Bana ne lazım?

Siz Isviçrede yaşamıyor ve Avrupa Birliği (AB), Avrupa Ekonomik Alanına (EEA) ait olmayan bir ülkeden geliyorsunuz. Geldiğiniz bu ülkede üniversite öğrenimi yada mesleki eğitim görmüş, Uzmanlık niteliklerine sahipsiniz. Siz Almanya´da bağımsız olarak çalışmak istiyorsunuz.

Buradan Ikamet iznine ve akabinde bağımsız iş kurma iznine nerden ve nasıl başvurmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Başvuru prosedürü, kurmak istediğiniz işe göre deyişiyor (serbest meslek/ ticari iş).

Ticari iş yada serbest meslek

Ticaret nedir? Serbest meslek nedir?


Ikamet izni başvurusu


Ticari bir iş için ikamet iznine başvurmak

Almanya'da bağımsız olarak bir iş kurmak istiyorsanız, ülkenizdeki Almanya Cumhuriyetinin Yurtdışı Temsilciliğinde, Ikamet Yasasının §21 , 2 maddesine göre, ikamet izni için başvurmanız gerekiyor. Yabancı Temsilcisi için aşağıdaki belgeler gerekmektedir:

  • geçerli pasaport, ve bazen Nüfus Bürosundan tescil belgesi
  • icrat etmek istediğiniz mesleğin yeterliliğine sahip olduğunuzu kanıtlayan bir belge
  • Ekonomik çıkarları ve bölgesel ihtiyaçları dikkate aldığınınızı,
    (i) ekonomi üzerinde olumlu bir etki oluşturacağınızı,
    (ii) icrat etmek istediğiniz serbest mesleği, ve geçiminizi kendi maddi kaynaklarınız ile sağlayabileceğinizi, 
    (iii) kanıtlayan belgeler
  • Belgerlerin değerlendirilmesi, iş fikrinin ekonomik canlılığına bağlıdır – yani, gerekli önkoşulların kâr elde edebilmek için yeterliliğine, iş tecrübesine, yatırım miktarına ve yatırım yaptıği bölge de eğitime, inovasyon ve araştırmaya hangi derecede etki saglayacağına bağlıdır. 

Bağımsız-serbest bir iş için ikamet iznine başvurmak

Serbest bir meslekte iş kurmak istiyorsanız Ikamet Yasasının §21, 5 maddesine göre, ikamet izni için başvurmanız gerekiyor. Yabancı Temsilcisi için aşağıdaki belgeler gerekmektedir:

  • geçerli pasaport, ve bazen Nüfus Bürosundan tescil belgesi
  • icrat etmek istediğiniz mesleğin yeterliliğine sahip olduğunuzu kanıtlayan bir belge
  • Ekonomik çıkarları ve bölgesel ihtiyaçları dikkate aldığınınızı,
    (i) ekonomi üzerinde olumlu bir etki oluşturacağınızı,
    (ii) ve icrat etmek istediğiniz serbest mesleği kendi maddi kaynaklarınız ile sağlayabileceğinizi
    (iii) kanıtlayan belgeler herzaman talep edilmiyor.
  • Fakat kurmak istediğiniz isi ve bu is ile ilgili deneyiminizi anlatan bir Business plani gerekli.
  • Ayrica Bunsiess planin da geçiminizi kendi imkanlarınız ile sağlayacağınızı belirtmeniz gerekir.

Herhangi bir sorunuz olduğunda bizi arayın, yada bize mail ile ulaşın. Biz size yaratıcı yollar gösteririz.

Business planı

Yabancı Temsilcisi ikamet izni başvurunuzu değerlendirebilmesi için, Business planı istiyor. Business planı size sadece iş kurmada gereken adımları görmenize yardımcı değil, bunun ötesinde nerdeyse her finansmana ihitiyaç duyduğunuzda, örneğin bir bankadan kredi almak istediğinizde gereklidir.  Bir Bussines planı herşeyden önce, sizin fikrinizin neden iyi olduğunu içerir. Ayrıca, nasıl bir müşteri kitlenizin olduğunu, onları nasıl elde edeceğinizi, rekabetcilerinizden sizi daha iyi kılan ayrıcalığınızı, nasıl gelir elde edeceğinizi ve iş yerinizi nasıl finanse edeceğinizi, içerir.

Yabancı Temsilciniz olumlu bir karara vardığı taktirde, size serbest mesleğinizin icratı için, Almanya´ya giriş vizesini takdim edecektir. Öncelikle size ait olan Yabancılar Dairesinde kayıdınızı yaptırmanız gerekmektedir. Kayıt işlemini hangi Yabancılar Dairesinde yapabileceğinizi bulabilmeniz için, www.behoerdenfinder.de adlı sitenin arama bölümüne “abancılar Dairesi” yazınız ve Almanya´da ikamet edeceğiniz ve kendi işinizi kurmak istediğiniz şehiri bildiriniz.

Yabancı Temsilciliği benim başvurumu reddederse ne yapabilirim?

Özellikle danışmanlardan yardım alınız. Eğer danışmanınız yoksa, bizimle irtibat kurabilirsiniz. Danışmanlar size aşağıda belirttiğimiz adımlar da yardımcı olacaktır:

  • Yabancılar Temsilciliğinden reddinizin sebebini, size yazılı olarak bildirmelerini rica ediniz. 
  • Belki biçimsel sebeplerden dolayı başvurunuz red edilmistir. 
  • Kişisel ve girişimci becerilerinize ilişkin nedenler belirtilirse de bizimle irtibat kurabilirsiniz. Biz size yardımcı olmaya çalışacağız.

Oturma-/yerleşme izni ile ilgili Bilgliler

İkamet Yasası'nın § 21 göre kendi işinizi kurmak için aldığınız ikamet izninin geçerliliği sınırlıdır.Eğer Iş fikriniz başarılıysa, ve bu Iş ile kendinizin ve ailenizin geçimini sağlayabiliyorsanız ikamet iznini uzatırabilirsiniz. (Ticari bi işte) üç yıl sonra, (serbest meslekte) beş yıl sonra, Almanya'da sınırsız süreli yerleşim izni için başvuruda bulunabilirsiniz.

Akademisyenler için Uyarılar

Yurtdışında öğrenim görmüş, ve Almanya´da geçerli kılınan üniversite diplomasına  sahip veyahutda bir Alman üniversite diploması ile karşılaştırılabilir bir dereceye sahip olan Akademisyenlerin başka bir seçeneği daha var. Siz ülkenizdeki Almanya Cumhuriyetinin yurtdışı temsilciliğinde Ikamet yasasının §18c göre, kendi iş fikrinizi planlamak ve gerçekleştirmek için, 6 aylık ikamet iznine başvura bilirsiniz. Yabancı Temsilcisi için aşağıdaki belgeler gereklidir:

  • geçerli pasaport, ve bazen Nüfus Bürosundan tescil belgesi
  • Almanya da geçerli kılınan üniversite diploması veyahutda bir Alman üniversite diploması ile karşılaştırılabilir bir dereceye sahip olduğunuza dahil bir belge. 
  • Almanya'da ikamet ettiğiniz altı ay boyunca geçiminizi kendi maddi kaynaklarınız ile sağlayabileceğinize ait bir güvence. Çünkü, bu altı ay sürecinde çalışma iznine sahip değilsiniz.

Artık oturma iznine sahipseniz, Almanya´ya gelebilirsiniz. Size bakan Yabancılar Temsilciliğine başvurduktan sonra, size verilen altı aylık vize sürecinde, kendi işinizi kurabilmek için ticari işlerde Ikamet Yasasının §21, 1 maddesine göre, serbest mesleklerde Ikamet Yasasının §21, 5 maddesine göre Ikamet iznine başvurabilirsiniz. Bu süre zarfında kendi işinizi planlamak için faaliyete geçebilirsiniz fakat henüz çalışamassınız. Yabancılar Temsilciliğinden kişisel olarak sizden neleri ve hangi belgeleri talep ettiğini buradan öğrenebilirsiniz.


Işinizin kaydı

Almanya da Yabancılar Dairesinde kayıdınızı yaptırdıysanız, kendi işinizi kurmanız için atmanız gereken bir sonraki adım, Sanayiye kaydolmak veyahutda Vergi Dairesine kaydolmaktır. Vergi Dairesi kaydı serbest meslekler için geçerlidir.


Sanayiye kaydolmak

Sanayinizin kaydı için yaşadığınız yada işinizi kurmak istediğiniz, Şehir, Belediye yada Eyalet Ilçesinin Sanayi Makamına gitmeniz gereklidir. Sanayi Makamına ulaşım bilgilerini yaşadığınız vatandaş ofisinde veyahutda internetdeki bu sayfadan bulabilirsiniz http://www.bmwiwegweiser.de/suche/behoerden/. Sayfada Sanayi Makamı şıkkını seçiniz ve işi kurmak istediğiniz Şehir posta kodunu yada Şehir adını giriniz. Size ait şubenin açılış saatlerini ve iletişim bilgilerini bu sayfadan alabilirsiniz. Çoğunlukla internet sayfasında doldurmanız gereken formları bulabilirsiniz, bazı Makamlar özel termininize geldiğinizde doldurulmuş bir form ile gelmenizi bekliyor.  

Sanayi kaydı için gerekenler:

  • geçerli pasaport, ve bazen Nüfus Bürosundan tescil belgesi
  • icrat etmek istediğiniz mesleğin yeterliliğine sahip olduğunuzu kanıtlayan bir belge
  • kendi işinizi kurabilme yetkisini veren oturma izni  
  • 10 ile 50 € arasında kayıt ücreti
  • izin gerektiren ticaretler için ek olarak Polisden iyi hal kağıdı veyahutda Merkez Sanayi Sicilinden bilgi kağıdı 
  • seyyar sanayi için seyyar sanayi kartı lazım. Bu karta ulaşmak için Polisten iyi hal kağıdı ve 40 ile 770 € arası kayıt ücreti ödemeniz gerekir. Bu kartı ticaret yaparken, çalısırken her zaman yanınzda taşımanız gerekiyor.

Serbest Meslek kaydı

Serbest meslekte bağımsızlığa ulaşmak istiyorsanız, vergi numarası almak için Vergi Dairesine kayıt olmanız gerekir. Vergi Dairesindeki kaydınız, örneğin bir el yazısıyla yazılmış ve hangi dalda ticari girişimde bulunmak istediğinizi iceren bir mektup ile yapabilirsiniz. Vergi Dairesi size daha sonra "vergi tahsilatı için bir başvuru formu" ve vergi numaranızı gönderecektir. Başvurunun yanı sıra, coğu serbest mesleklerinde belirli nitelikler, maddi koşullar ve başka şartlar yerine getirilmesi gerekir. Bunların neler olduğunu buradan öğrenebilirsiniz.

Iş yeri kurmak için gerekenler ile ilgili sorularınız mı var? Bütün gerekli belgeleri tamamlamak için yardımamı ihtiyacınız var? Ozaman bizim danışmanlarımıza ulaşın. Biz size yardımcı oluruz! 

Yetkili kişi

Dr. Ralf Sänger

Dr. Ralf Sänger
IQ Fachstelle Migrantenökonomie
Mainz
+49 (0)6131 9061855
E-Mail

Rainer Aliochin

Rainer Aliochin
AAU e.V.
Nürnberg
+49 (0)911 23986689
E-Mail